-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kedekut ilmu !

Suatu kisah disuatu hari :

Aku berkata: "Siti, ko ada soalan dengan jawapan past semester tak? Kalau ada aku ingat nak pinjam photostat."

Siti berkata: "Aku tak adalah , kalau ada pun nanti-nanti lah aku bagi ko ea."

Aku berkata: "Aik, bukan ke Miss Aida (lecturer) ada bagi soalan dengan skema jawapan kat ko minggu lepas?"

Siti berkata: " Hehe, ada-ada. Jap aku ambil lah. Ok nah. Nanti lepas ko copy, jangan bagitau budak-budak lain tau."

Dalam hati aku berkata: " Mak aih, kedekut ilmu taik hidung masin betul budak ini, atoi ."

                                            **************************************

Ya, bermacam ragam aku pernah jumpa pasal orang yang kedekut ilmu ini. Bila tahu tentang sesuatu benda, dia akan simpan baik punya, tak nak kongsi. Macam rahsia perisikkan pula dah. Haha.

Result orang yang kedekut ilmu semestinya akan lebih menonjol, yelah semua ilmu dan teknik jawapan dia seorang je tahu nak buat. Nanti bila tanya cara macam mana nak buat pembetulan, dia mesti akan malas-malas nak tolong jawapkan. Sebab nya? takut ada pesaing lain yang akan memotong kepandaian dia lah itu, haha.

Rasulullah S.A.W bersabda:

“Tidak wajarlah bagi orang yang bodoh, berdiam diri atas kebodohannya. Dan tidak wajarlah bagi orang yang berilmu berdiam diri atas ilmunya.”


p/s:  Jangan jadi orang yang pentingkan diri, juga jangan jadi orang bodoh sombong.

p/s/s: Perlu ke nak kedekut ilmu ? LOL

6 comments:

  1. lagi bnyak kita kongsi..lagi berkat ilmu kita..dan lagi pandai..alhamdulillah..mase study dulu..xjmpe org yg kedekut ilmu cm tu..

    ReplyDelete
  2. mmg susah lau ade org yg kedekut ilmu ni...

    p/s: Terima Kasih kerana sudi memberi komen di blog saya..Sebagai balasan saya membuat kunjungan balas ini ke blog anda..=)

    ****KLIK GAMBAR FOTOGRAFI TERKINI DISINI****

    ReplyDelete
  3. kalaulah mereka tahu pahala yg berterusan adalah ilmu yg diajarkan . *neway, i x harapkan kunjungan balas . cuz i really like this title . ramai org kedekut ilmu kat dunia neh . (:

    ReplyDelete
  4. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara
    Sebuah persahabatan....
    Terima kasih
    kembara ziarah maya”

    Selalunya orang yang kedekut ilmunya ... otak dia tak berkembang pun..... ilmu dia pun tak berkembang tak kemana pun....

    ReplyDelete
  5. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    selamat hari kekasih wahai kekasih Allah, Nabi Muhammad S.A.W...
    ۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
    Salam Sebuah persahabatan....
    Terima kasih
    kembara ziarah maya”
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    "Sesungguhnya Allah dan para Malaikat sentiasa bersalawat keatas Nabi" Ya Allah! Limpahkanlah selawat serta salam kepada Nabi, ahli keluarga baginda dan para sahabat.

    Allah berfirman,' Kami tidak menurunkan kamu melainkan sebagai rahmat kepada seluruh manusia.' (Al-Anbiya':107)

    ۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞

    ReplyDelete
  6. aq tak penah kedekut ilmu,,tapi ramai yang belagak tak nak ilmu aq,,

    ReplyDelete

Komen apa saja, janji anda bahagia :D
Ini adalah dofollow, rajinkan letak link sekali kalau mahu.
Terima kasih.